La Biblioteca del Seminari incorpora al CCPBC els fons de la biblioteca personal del cardenal Vidal i Barraquer

La Biblioteca del Seminari de l’Arquebisbat de Tarragona ha incorporat al Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya (CCPBC) gran part dels fons de la biblioteca personal del cardenal Francesc Vidal i Barraquer (1868-1942). Això ha estat possible gràcies al suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que ha subvencionat el projecte de catalogació encarregat a la documentalista Judit López Balagué, de l’empresa especialitzada en gestió documental Nubilum.

En total, al CCPBC han entrat 750 exemplars de la biblioteca personal del Dr. Vidal i Barraquer, que va ser arquebisbe de Tarragona des de 1919 fins a la seva mort, el 1943. El cardenal Vidal i Barraquer va viure la guerra civil a Tarragona i es va veure obligat a exiliar-se a Suïssa. Un cop acabat el conflicte bèl·lic, les autoritats espanyoles van impedir que retornés a la seu tarragonina i, per tant, es va convertir en el símbol de l’Església d’arrel més catalanista que va lluitar contra el franquisme.

La represàlia política contra el Cardenal per part de les autoritats, tant civils com eclesiàstiques, van provocar que el seu fons mai no fos treballat ni obert a consulta. La biblioteca personal del Dr. Vidal i Barraquer conté volums que van del segle XVI a principis del segle XX. Destaquen les monografies de dret civil i de dret canònic català i espanyol, principalment dels s. XVIII i XX, a més d’un important volum d’obra teològica en català de finals del s. XIX i principis del s. XX.

Amb el suport de

El Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya (CCPBC)

 El Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya (CCPBC), actualment gestionat per la Biblioteca de Catalunya, es va iniciar l’any 1983 per catalogar, preservar i difondre el patrimoni bibliogràfic català. A finals de l’any 2007 el CCPBC es va incorporar al Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes (CCUC).

El CCPBC és un projecte de catalogació cooperativa obert a totes les institucions, tant públiques com privades, que posseeixen fons bibliogràfics de caràcter patrimonial. Conté la descripció bibliogràfica de documents impresos des dels inicis de la impremta fins a principis del segle XX —independentment de la llengua en què estiguin escrits i del país de publicació—, així com també manuscrits i altres tipologies documentals d’interès patrimonial que es conserven en biblioteques de Catalunya.

La Biblioteca del Seminari de Tarragona

 La Biblioteca del Seminari de Tarragona és una institució cultural ubicada a l’edifici històric del Seminari des de 1886, que pertany a l’Arquebisbat de Tarragona. La seva finalitat és facilitar l’accés i la consulta dels seus fons als usuaris, a més de conservar la biblioteca antiga i patrimonial en condicions òptimes. La Biblioteca neix a finals del segle XVI, paral·lelament a la fundació del Seminari tridentí de l’arxidiòcesi. Compta amb un fons aproximat d’uns 100.000 volums, dels quals uns 10.000 són fons patrimonials. Entre les seves obres més destacades s’inclouen dues bíblies manuscrites, una de finals del s. XIII i una del s. XIV, deu incunables i volums compresos entre els segles XVI i XVIII. Per tal de facilitar la consulta dels fons bibliogràfics, la Biblioteca està oberta al públic i disposa de dues sales de consulta amb un total de 86 llocs de treball, i d’un catàleg informatitzat accessible a través del web https://www.bspt.cat